MENU

GGZ Het ZPM: hoe houden we behandelaren binnenboord?

Het Zorgprestatiemodel (ZPM) werd op 1 januari 2022 officieel van kracht en dus hebben we goed zicht op de gevolgen ervan. Project director Petra de Leede ziet dat veel GGZ-organisaties en behandelaren nog altijd worstelen met de uitvoering. En dat er nóg urgentere uitdagingen op de GGZ afkomen.

‘De belangrijkste vraag die veel bestuurders hebben, is hoe ze hun behandelaren binnenboord houden. Daarbij helpt het als je je behandelaren duidelijkheid geeft over wat er in het ZPM van ze verwacht wordt. Maar het zet pas echt zoden aan de dijk als we ook kunnen gaan werken aan effectiviteit in plaats van efficiëntie. De vraag is nu nog vaak of we dingen wel goed genoeg doen, terwijl we ons ook af moeten vragen of we wel de goede dingen doen. Als het lukt om effectiever te behandelen, kun je immers met hetzelfde aantal medewerkers meer cliënten helpen. Dáár moeten we naartoe.’

Op Skipr deelt De Leede haar lessen om de uitvoering van het ZPM gemakkelijker te maken, én laat ze zien dat het helpt om te focussen op de inhoud.