MENU

PETRA DE LEEDE – Managing Partner ‘Verantwoordelijkheid nemen en mensen laten groeien, past bij mij’

Petra is zorgethica en een echte leider. In haar vorige functie was ze eindverantwoordelijk voor een aantal klinieken bij een GGZ-organisatie. Ze koos voor P5COM om nieuwe vaardigheden te leren en meer sectoren in de zorg te zien. Een tussenstap, zo zag ze het. Inmiddels werkt ze er al een paar jaar.

Eigenlijk kon het niet anders dan dat Petra iets maatschappelijk relevants zou gaan doen. ‘Ik ben opgevoed met het idee dat je je talenten gebruikt en dat je opkomt voor het algemeen belang.’ Hoe precies, was eerst onduidelijk. ‘Ik bezocht negen open dagen na mijn middelbare school. Van journalistiek tot filosofie en bedrijfskunde. Veel dingen interessant vinden en moeilijk kunnen kiezen, is nog steeds mijn makke, én mijn talent.’

Het werd social work en later zorgethiek. En omdat Petra met de poten in de klei aan de slag wilde, startte ze in een GGZ-organisatie als sociotherapeut. Al snel kwam ze bovendrijven als managementtalent. Ze werd teamleider, locatiemanager en eindverantwoordelijke voor een aantal klinieken. En ze werd nieuwsgierig naar meer. Wilde aan de slag in andere sectoren en nieuwe vaardigheden leren. Implementeren bijvoorbeeld. Ze koos voor P5COM, waar ze van Managing Consultant doorgroeide naar Project Manager. Inmiddels is ze Project Director. 

Wat me enorm aanspreekt in deze functie is de veelheid aan verantwoordelijkheden en de verschillende niveaus.

De breedte én de diepte

‘Wat me enorm aanspreekt in deze functie is de veelheid aan verantwoordelijkheden en de verschillende niveaus. Ik werk met individuen op bestuursniveau en met groepen op de werkvloer. Ik overleg met bewindspersonen op ministeries en met de huismeester van een locatie. Dat betekent een combinatie van politieke gevoeligheid, analytisch denken en sociale intelligentie. Daarnaast krijg en neem ik de tijd om me in te lezen in ontwikkelingen in de zorg en in ons vakgebied. Die ontwikkelingen vertaal ik weer naar een visie en acties voor P5COM waarmee we de zorg nog beter kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld op het gebied van service excellence of netwerkorganisaties.’ 

Gemiddeld werkt Petra aan tien projecten tegelijk. Sommige projecten voert ze zelf mee uit, de meeste stuurt ze op afstand aan. Grofweg is ze een dag per week bezig met intern werk: sollicitatiegesprekken, trainees opleiden, salesgesprekken. Ongeveer anderhalve dag besteedt ze aan projecten waar ze zelf in de uitvoering zit, en ongeveer een dag aan contacten met directies en opdrachtgevers over de voorgang van projecten. De overige tijd gebruikt ze voor het uitwerken.  

De energie van een open cultuur

Het begeleiden van collega’s in projecten doet Petra graag. ‘Ik hou van de combinatie van verantwoordelijkheid nemen en mensen laten groeien. Dat hoort bij mij, dat merkte ik al als voorzitter van de studentenvereniging. Maar ik kan prima voor een baas werken, als hij maar goed is in zijn vak.’ 

De cultuur is duidelijk, open en resultaatgericht. We bevragen elkaar kritisch op resultaten en we zeggen elkaar onomwonden waar het op staat.

Bij P5COM geeft die seniore rol ook echt energie. ‘De cultuur is duidelijk, open en resultaatgericht. We bevragen elkaar kritisch op resultaten en we zeggen elkaar onomwonden waar het op staat. Dat is in de zorg zelf minder gebruikelijk. Ik ervaar dat als heel prettig en veilig. Ik weet wat mijn collega’s van mij vinden, wat goed is én wat beter kan. Tegelijkertijd is de sfeer solidair. We helpen elkaar en zijn blij voor een ander als die mooie successen boekt. En we halen zéker geen resultaten ten koste van een collega.’  

Druk zonder stress

‘Het is hard werken, maar ik ervaar eigenlijk nauwelijks werkstress. Het helpt dat ik georganiseerd werk. Daardoor ben ik heel productief, ook als ik veel moet schakelen. Ik vind het leuk om druk te zijn, en in de weekenden ben ik gewoon vrij. Op vakantie werk ik ’s ochtends een uurtje de mail bij. Dan kan iedereen weer verder. Dat voelt voor mij niet als werken. Ook niet als ik een probleem voorbij zie komen. Ik handel het af en ga over tot de orde van de dag. Daar is wel een zekere senioriteit voor nodig. Ik weet niet of ik dat tien jaar geleden had gekund.’ 

Passie voor het vak

Inmiddels werkt Petra twee jaar bij P5COM. ‘En ik ontwikkel nog steeds nieuwe vaardigheden. De resultaten die we neerzetten geven me veel voldoening. Zo werkten we in opdracht van VWS en J&V aan een cultuurverandering en dashboard waardoor GGZ-patiënten met gevaarlijk gedrag sneller een beveiligd bed kunnen krijgen. Dat is goed voor die patiënten, voor de medewerkers én voor de maatschappij als geheel. In al onze projecten geven we medewerkers passie voor hun vak terug, omdat ze zich minder druk hoeven te maken over bijzaken, maar kunnen zórgen. Dat is uiteindelijk ook weer goed voor de arbeidsmarkt. Heel maatschappelijk relevant dus. En daar was het allemaal om begonnen.’