MENU

Ontbijtbijeenkomst Horizontaal Toezicht Inspiratie, ontmoeting en kennis die deelnemers direct toepassen

Hoe krijg ik met mijn afdeling zorgadministratie, de goede zorg die onze organisatie levert, ook betaald? Die vraag hadden alle deelnemers aan de ontbijtbijeenkomst over horizontaal toezicht die P5COM dit najaar samen met Novadic Kentron hield. Met de ideeën die ze opdeden, konden ze direct aan de slag. Én ze genoten van een goed ontbijt en het sparren met elkaar.

Twintig deelnemers van tien organisaties uit het hele land, bijna allemaal GGZ, waren van de partij in Vught. En ze hadden allemaal vragen over horizontaal toezicht. Wie is er al mee bezig? Wie denkt erover om ermee te beginnen? En wat betekent horizontaal toezicht eigenlijk voor de accountantskosten? Managing Consultant Ernst Cysouw, van origine registeraccountant, legde uit dat horizontaal toezicht gaat om het vertrouwen tussen zorgaanbieder en financier. En dat horizontaal toezicht er als het goed is voor zorgt dat er niet teveel gedoe is in de vorm van zelfonderzoeken, materiële controles en terugbetalingen. Dat vraagt wel om het goed inrichten van processen.

Succesvol voorbeeld

Novadic-Kentron is dat gelukt. Michael Bijl, teamleider zorgadministratie, vertelde hoe hij de zorgadministratie van NK heeft weten te verbeteren. Kern van de zaak, aldus Michael, is dat je goed over het voetlicht brengt hoe het hele proces – van aanmelding tot facturatie – in elkaar steekt. Laat het geen black box blijven. Michael heeft met zijn team het bedrag dat uitgesloten wordt van facturatie – vanwege registratieve fouten – met een factor 2,5 terug weten te brengen: van ruim 2,2 ton in 2017 naar 80.000 euro in 2018. En daarbij is het factureren ook nog eens sneller gegaan: al maandenlang is meer dan 80 procent van de facturen binnen twee weken na sluiten van de behandeling ingediend. En dat moet ook, zegt Michael: ‘Het is fijn voor onze financiële positie, maar ook de zorgverzekeraars gaan hier meer in eisen. Eén van onze financiers vraagt ons facturen binnen een maand in te dienen.’

Laat het geen black box blijven

Ontmoeten en ontbijten

Net als bij andere ontbijtbijeenkomsten die we organiseren, was elkaar ontmoeten en ervaringen delen, een belangrijk doel. Deelnemers gingen in verschillende speeddate-rondes in gesprek met elkaar over waar hun zorgadministratie staat: waar loop je tegenaan en waar ben je trots op? Deelnemers wisselden contactgegevens uit en de eerste afspraken voor verdere kennismaking zijn al gemaakt. ‘Het is fijn om eindelijk eens met collega’s van andere organisaties over deze thema’s te spreken’, vertelde Annemarie Polderman, teamcoördinator zorgadministratie bij Antes. Angela Rutten, adviseur directie en teamleider Administratie Organisatie bij GGZ Oost Brabant, vulde aan: ‘Ik vind het heel belangrijk om de GGZ vooruit te helpen. Daar hoort ook een professionele zorgadministratie bij. Niet het meest favoriete onderwerp in onze branche, maar wij weten uit ervaring dat het belangrijk is de administratie goed in te richten. Goed dat P5COM en, in persoon Rob Janssen, ons samenbrengt, inspireert en op zo’n vlotte en open manier kennis deelt.’ En met die kennis konden de deelnemers ook weer verder. Uit onze enquête blijkt dat 90 procent van de deelnemers direct kennis gaat delen in de eigen organisatie.

Ik vind het heel belangrijk om de GGZ vooruit te helpen. Daar hoort ook een professionele zorgadministratie bij. Niet het meest favoriete onderwerp in onze branche, maar wij weten uit ervaring dat het belangrijk is de administratie goed in te richten.

Meedoen?

P5COM is trots op wat haar klanten bereiken. Wij treden hier graag over naar buiten, samen met onze klanten. Ook geïnteresseerd in een event als dit? Of geïnteresseerd om bij te dragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Bekijk hier de handouts van de presentatie en lees de publicatie ‘Sneller uw geld krijgen‘ van eerder dit jaar op Skipr.