Een theater in Tilburg, begin 2018. Novadic-Kentron (NK) – netwerk voor verslavingskunde in Noord-Brabant – en theatergroep Coup Cura heten cliënten en hun verwanten, medewerkers en samenwerkingspartners welkom bij Hunker. Een theatervoorstelling als Nieuwjaarsevenement: zeven voorstellingen in zeven plaatsen in Noord-Brabant.
Een aan alcohol verslaafde kapster, een overijverige jonge arts, een klassieke groepswerker met tatoeages op zijn armen en een jongere verslaafd aan een zeer verheffend middel: in Hunker staan vier herkenbare personages centraal. Allemaal hunkeren ze naar een verandering – en ook weer niet: de cliënten willen graag van hun verslaving af komen, maar ja, de drang is groot. De hulpverleners hunkeren naar succes. Maar dat is niet zo eenvoudig, de draaideur in het midden van het podium staat daar symbool voor. Zeker wanneer arts en cliënt daar tegelijk, in tegengestelde richting, in lopen. De voortgang stokt. De verhaallijnen worden ondersteund door een begaafd gitarist, een oud-cliënt van NK, die met rock- en blues-riffs de spanning opbouwt en de sfeer neerzet.
De hunkering naar zowel het veranderen als naar het behoud van het oude en vertrouwde is overal herkenbaar. Het is niet gemakkelijk om patronen te doorbreken en andere gewoontes in te slijten. Tegen een cliënt met verslavingsproblemen zeggen: ‘je moet er gewoon van afblijven, zo moeilijk is dat toch niet?’, is zowat hetzelfde als tegen een behandelaar zeggen: ‘je moet gewoon beter registreren, zo moeilijk is dat toch niet?’ De kans dat het dan lukt is natuurlijk minimaal. De kans dat je met z’n allen in tegengestelde richting in een draaideur terechtkomt aanzienlijk.
De parallel met verandertrajecten zoals we die vanuit P5COM begeleiden, is heel groot. Neem de verandering die we samen met Novadic-Kentron zelf oppakten. Zij wilden meer tijd voor goede zorg. En samen kwamen we tot doelgerichtheid met vitale teams. De tijd voor zorg nam toe, net als de cliënttevredenheid. Tegelijkertijd namen de administratieve lasten af en werd de financiële situatie weer gezond. Lees in het artikel over vitale teams hoe we dit deden.
Op de beweging die we samen hebben in- en voortgezet, ben ik trots. Samen door die draaideur, dezelfde richting uit: hulpverleners, ondersteuners, en stafdiensten, cliënten, het management. Samen hunkerend naar hetzelfde: steeds betere zorg. Bekijk hieronder de video.