MENU

Bram de Wildt - Consultant ‘Dankzij het traineeship kan ik mijn werk onderbouwd doen’

Bram de Wildt studeerde Economics and Business. Nu is hij consultant bij P5COM, mét een traineeship. Dat levert hem niet alleen inhoudelijke kennis en persoonlijke ontwikkeling op, maar ook veel plezier. ‘We organiseren nu met alle trainees de ski-reis van het bedrijf.’

Tijdens zijn studie werkte Bram als bron- en contactonderzoeker bij de GGD. Zo kreeg hij een eerste indruk van de impact die je in de zorg kunt hebben. En daar wilde hij wel meer van. ‘Het leek me een heel interessante sector, ook omdat het echt mensenwerk is. Ik had ook bij een bank kunnen gaan werken, maar dan ben je vooral druk met systemen.’ Bram liep een dagje mee met een P5COM-collega, en hakte de knoop door. Hier wilde hij werken.

De manier van werken paste precies bij wat mij zo aansprak in mijn studie, namelijk het probleemoplossend denken.

Probleemoplossend vermogen

‘Er vielen me die dag een aantal dingen op. Allereerst dat de manier van werken precies paste bij wat mij zo aansprak in mijn studie, namelijk het probleemoplossend denken. Daarnaast bleek de zorg veel meer facetten te hebben dan ik dacht. Je hebt ergens wel een beetje beeld van een ziekenhuis, maar er is ook GGZ, wijkverpleging, gehandicaptenzorg, noem maar op. Het zijn vaak enorme organisaties waar heel veel gebeurt. Dat maakte me nieuwsgierig, ik wilde er meer van weten.

Je krijgt dan goede begeleiding, zodat je weet waar je het over hebt.

Bram wil zijn werk wel graag goed onderbouwd doen. Vandaar dat hij koos voor het traineeship van P5COM. ‘Je krijgt dan goede begeleiding, zodat je weet waar je het over hebt.’ Concreet houdt het traineeship in dat Bram vier dagen in de week meedraait op projecten en dat hij elke vrijdag – samen met zes andere trainees – besteedt aan scholing en ontwikkeling. Trainingen over de zorg krijgen ze van een extern bureau, trainingen over projectmatig werken van P5COM. ‘Het zit allemaal heel goed in elkaar. In september hadden we een tweedaagse aftrap met zijn allen. We leerden over het traject, deden een boks-clinic en maakten een DISC-profiel. Dit maakte onze voorkeursstijlen in onze manier van werken inzichtelijk, en we leerden waar onze mogelijke valkuilen zouden kunnen zitten.

Het is fijn dat ik contact kan zoeken met mijn persoonlijke ontwikkelcoach, al is het alleen al voor een luisterend oor of om te sparren over een bepaalde situatie.

Snelle ontwikkeling

Onderdeel van het traineeship is intervisie van een coach van P5COM. ‘Dat is waardevol. Onderweg gebeurt er van alles. Er komt in het begin veel op je af en is het uitdagend werk. Het is daarom fijn dat ik contact kan zoeken met mijn persoonlijke ontwikkelcoach, al is het alleen al voor een luisterend oor of om te sparren over een bepaalde situatie. De coach is kritisch en eerlijk, maar tegelijkertijd heerst er altijd een veilige sfeer. Om te kunnen groeien als professional moet je het juist ook over je blinde vlekken en valkuilen hebben. Met mijn coach in gesprek gaan over hoe ik bepaalde dingen constructief kan verbeteren, helpt daarbij enorm.’

Het is mooi om dingen te implementeren die daadwerkelijk impact hebben, en om positieve veranderingen te zien. Je bouwt een band op met mensen van een heel andere organisatie, en wordt op een bepaalde manier onderdeel van het team.

Inmiddels heeft Bram al verschillende projecten gedraaid. ‘Het werk is enorm divers. Soms zit ik iets nieuws in Excel te leren omdat ik een resultatenmonitor moet opleveren die de vorderingen van het project bij houdt. Een andere dag zit ik op de fiets met een wijkverpleegkundige om in de praktijk te ervaren hoe haar werkdag er uit ziet. Het is mooi om dingen te implementeren die daadwerkelijk impact hebben, en om positieve veranderingen te zien. Je bouwt een band op met mensen van een heel andere organisatie, en wordt op een bepaalde manier onderdeel van het team.’

Samen thuiswerken

Ook met zijn medetrainees heeft Bram een sterke band. ‘We zijn er voor elkaar, en we zoeken elkaar op. Soms gaan we bij iemand thuis zitten werken, om elkaar te helpen en snel met elkaar mee te kunnen kijken. We drinken iets samen om de dag af te sluiten, of we gaan samen op stap.’

Het traineeship betekent ook leren door te doen. ‘We hebben nu de opdracht gekregen om de ski-reis van P5COM te organiseren, en dat ook echt aan te vliegen als een project. We hebben eerst een enquête gehouden onder de collega’s, vervolgens een shortlist van bestemmingen gemaakt en die gepresenteerd aan de directie. Op diezelfde manier doen we alles wat bij zo’n reis komt kijken. En dat is nogal wat. Van het regelen van het chalet tot het carpoolen en de vignetten. Net als bij ieder P5COM project moet je gedegen te werk gaan en iets goeds opleveren.

Als ik dan een financieel gezondere organisatie achterlaat, waar de kwaliteit op orde is, én waar mensen met plezier kunnen werken, ben ik echt trots.  

Meer verantwoordelijkheden

Voor Bram is het leerzaam, zoals alles wat hij doet bij P5COM. ‘Deze organisatie is gericht op leren. Als ik ergens niet uitkom, hoef ik maar een berichtje in de groepsapp te sturen met de vraag of iemand iets al een keer heeft meegemaakt, en er hangt meteen een collega aan de telefoon om advies te geven.’ Doordat zijn ontwikkeling zo snel gaat, krijgt Bram ook steeds meer verantwoordelijkheden. ‘Dat is ook wat ik zoek. Ik wil uiteindelijk het verschil maken in de zorg. De uitdagingen die op de zorgsector afkomen, zijn enorm. Hoe houden we de zorg draaiend, terwijl de personeelstekorten stijgen, de budgetten dalen en de groep mensen die zorg nodig heeft steeds groter wordt? Je kunt mooie dingen voor elkaar krijgen door inzichten vanuit de organisatie over de zorg en financiën met elkaar te verbinden. Als ik dan een financieel gezondere organisatie achterlaat, waar de kwaliteit op orde is, én waar mensen met plezier kunnen werken, ben ik echt trots.